Hvordan kan man best rengjøre kontorgulvet om vinteren? Storbyrenhold AS

Hvordan kan kontorgulvet best rengjøres om vinteren?

Vinteren er her, og uansett hvor man skal vaske, i trapper eller kontorer – gulv blir alltid mer skitne om vinteren, og krever enda oftere å vaskes. Folk drar med seg salt, slaps, grus og annet smuss inn på gulvet. Vinteren sliter mye mer på gulvet enn andre årstider, og gulvet trenger ikke å se enda gråere ut enn det allerede gjør. Derfor er det så ekstra viktig å holde gulvet fresht på vinteren!

Rengjøringstips for deg som må vaske gulv på vinteren!

Bruk riktig vaskemiddel! Salt (som brukes til å strø ute) er et ion som vaskemidler plundrer med å kapsle inn og fjerne. Dette kan være grunnen til at det er vanskeligere å fjerne flekker og striper når gulvet vaskes.

Vask oftere. Overflaten blir gradvis mer skadet jo lengre salt, grus og smuss får ligge, da det blir vanskeligere å fjerne det. Mopper og vaskevann må byttes ofte!

Om du ikke har mulighet til å vaske særlig mye oftere, allier deg med en ansatt eller vaktmester som kan hjelpe.

Beskytt gulvet. I vintermånedene vil det være et godt forslag å bytte ut mattene ved inngangen. Bytt de ut med noen som er ekstra lange. Disse mattene hjelper jo i massevis, da de tar den verste skitten for deg, men de må byttes ut eller renses ofte.

Du kan bruke en vannsuger for å fjerne så mye salt og skitt fra mattene som det er mulig. I mangel på vannsuger kan det brukes en gulvnal. Husk uansett å bruke nok mopper, og ikke dra alt saltet og skittet utover gulvet.

Gulvvaskemaskin på vinterstid! Om vinteren skal helst en gulvvaskemaskin brukes. Disse maskinene fjerner ofte mye mer smuss enn vanlig mopping, i tillegg til oppsugingen.

Som i punktet over, om du ikke har en gulvvaskemaskin tilgjengelig, kan du bruke vannsuger og gulvnal før du vasker.

Renholdsfirma for din Oslo-bedrift

Har ikke bedriften din et eget renholdsfirma som kan holde gulvet rent på vinteren? Kontakt oss! Vi er ditt renholdsfirma i Oslo.

Renhold av tepper på arbeidsplassen

Renhold av tepper på arbeidsplassen

Arbeidsplasser som har tepper på gulvet, har sin helt egne botaniske hage. Hvorfor? Det er vist at det er mellom 50 000 og 100 000 bakterier og mikrofiber per centimeter i tepper. Derfor er det svært viktig med regelmessig renhold av tepper.

Teppenes fordeler og ulemper

Til tross for alle bakteriene og mikrofibrene i teppet, betyr ikke det at man skal kaste ut alle tepper på jobben. Tepper har også ganske mange fordeler. Støv bindes til teppet, tepper demper lyd og kan være kjærkomment, særlig i åpne kontorlandskap eller på hoteller.

Tepper har jo også ulemper når det gjelder å ha et godt innemiljø på kontoret. Spesielt for de med astma og allergi. Om teppene ikke rengjøres riktig, vil symptomer som hoste, tett nese, såre øyne og hodepine indikere at innemiljøet ikke er sitt beste.

Tepper kan også se veldig rene ut, selv om det i virkeligheten er nærmest små minions som jobber der nede. Med tepper får man ikke påminnelse om at gulvet må støvsuges, sånn som man får med andre gulvtyper som flis eller parkett. Glemmer du å støvsuge, tar det ikke lang tid før støv og skitt jobber seg lengre og lengre ned i teppet slik at det blir nærmest håpløst å få det rent.

Renhold av tepper

Vil du vite hvordan du skal holde teppene dine renest?

Støvsug ofte!

Renhold i kontorlokaler, offentlige bygg eller andre steder med tepper, bør teppes støvsuges minst to ganger i uken, mens områder med mye trafikk skal støvsuges hver dag. En børstesuger bør også brukes minst en gang i måneden i tillegg til den vanlige, ordinære støvsugeren.

Dør- eller entrématter

Disse dør- eller entrémattene er nøklene til å spare seg arbeid, da disse tar opptil 80% av alt støv og skitt som kommer utenfra! Det kan gjerne deles inn i soner:

Sone 1: I kontorbygg og hoteller monteres det gjerne en fotskraperist i metall på utsiden av inngangspartiet.
Sone 2: Det er lurt å ha en avskrapningsmatte i gummi rett innenfor døren.
Sone 3: For å bli kvitt støv og skitt som ellers ville blitt dratt med inn i bygget, bør man ha en absorberingsmatte i stoff som har en skrittlengde på 4-5 skritt.

Innesko er viktig

Om arbeidsplassen har en garderobeløsning er det lurt å bruke innesko. De slapsete og støvete skoene blir igjen i garderoben og skåner teppene for mye skitt.

Impregnering av teppet

Om teppet er helt nytt, er det en fordel å impregnere det. Dette er en behandlingsmetode som passer best på de teppene som har kort lugg og utføres av personell med erfaring med impregnering slik at det ikke skal bli skjoldete eller skader på teppet.

Vær varsom!

Det finnes andre grunner til hvorfor man burde rense teppene, som man kanskje ikke tenker over. Under disse omstendighetene er det viktig å være ekstra nøye med rens av teppene.

Kaffekroken eller vanndispenseren

Sopp og mugg elsker å leve i tepper! Om det er teppe rundt kaffemaskinen, vanndispenseren eller andre områder med fukt, bør man være ekstra nøye med støvsugingen der.

Trafikk og forurensning

Om du jobber i områder med mye trafikk kan veistøv og forurensning lagre seg i teppet i bygningen. Da er det lurest å rense teppene ofte, minst to ganger i året, hvis ikke mer. Vær også nøye med renholdet av ventilasjonsanlegg og ventiler.

Når det er sesong for influensa og omgangssyke

Uheldigvis er det ikke nok med at sopp og mugg koser seg i tepper, men bakterier og virus trives også svært godt. Se for deg hvordan det er i teppene når omgangssyken og influensa går rundt blant de ansatte! Et lurt tips er da å legge fast tepperens til influensa- og omgangssyke sesongen.

Jevnlig rens av teppet

Du burde rense teppet grundig utenom regelmessig rengjøring minst 1 gang i året, aller helst to om det er mye trafikk i bygget.

Kontakt oss gjerne om din bedrift er interessert i å vite mer om våre tjenester!

Fasade renhold av murstein i Oslo

Fasade renhold av murstein i Oslo

Vi i Storbyrenhold AS utfører fasade renhold for flere gårdeiere i Oslo. Vi har erfaring i rensing av de fleste fasader, og i dette innlegget skal vi ta for oss mur og hva man skal gjøre eller ikke gjøre når det kommer til syrevasking av fasader i murverk, også kjent som tegl.

Rengjøring av murvegg

Et ferdig murverk skal være rent og uten flekker. Syrevask av murverk bør unngås, syrevasking betyr en merkostnad. Feil utførelse av syrevasking kan medføre at muren blir tilført veldig store mengder salter og omfanget av saltutslag vil øke dramatisk.

Skal det likevel utføres syrevasking på ulike tegltyper er det viktig å merke seg at mange av de nye tegltypene, som kalk- og mangantilsatt tegl, ikke kan rengjøres med saltsyre.

Syrevasking av utvendig murverk

Som nevnt, er det tegltyper som ikke skal rengjøres med saltsyre, men med fruktsyrer eller spesifikke syreløsninger. Valget av rengjøringsmetode bør skje i samråd med teglleverandøren.

Hvis ikke annet er angitt, foregår syrevaskingen slik:

1. Det foreligger en godkjent arbeidsbeskrivelse. Denne inkluderer tildekking, forvanning, syretype og -konsentrasjon, nøytralisering og skylling, og oppsamling av syrerestene etterpå.

2. Metall og glass som er i fasaden skal beskyttes.

3. Rent vann brukes for å mette murverket for å hindre at teglen skal absorbere syreløsningen.

4. Rå saltsyre av handelskvalitet (30-45%) brukes vanligvis. Vann blandes med syre, 1 del syre til 10-15 deler vann. Syreoppløsningen blir høyst 3%.

5. Deretter rengjøres fasaden ovenfra og ned. Vi i Storbyrenhold AS bruker lift, men der vi ikke kommer til med lift, rappellerer vi!

6. Ved bruk av en myk kost, som for eksempel gresskost, påføres syreoppløsningen på veggen. Eventuelle mørtelrester som ikke løsner vil skrubbes vekk med en stiv skurebørste.

7. Helt til slutt, for å fjerne all syre, så skylles veggen grundig med rent vann.

Fasaderenhold i hele Oslo!

Storbyrenhold AS tilbyr spesial renhold, som inkluderer fasade renhold i hele Oslo. Vi disponerer en lift som går helt opp til 44 meter, og hvis liften ikke rekker, rappellerer vi. Har din Oslo-bedrift et bygg med fasade av mur? Kontakt oss i dag om du vil vite hva slags ulike typer renhold vi kan tilby din bedrift!

Rengjøring av metall kledning

Enkel rengjøring av metall kledning

I Oslo by kan man se mange bygninger med ulik kledning. De aller fleste har kledninger av metall. Men, hvorfor bruker man kledning på bygninger? Kledning på bygninger gir et stilfullt utseende, og gir kunder som besøker bygningen et godt uttrykk, så lenge den er ren. Den beskytter byggmateriale som for eksempel mur, som ligger bak kledningen.

Så, hvordan renser man kledning som er laget av metall?

1. Start med en tørr, myk børste på kledningen

Tørk over kledningen med en helt tørr, myk børste. Dette vil fjerne skitt på overflaten som spindelvev, regndråper eller annet støv. Uansett hva slags støvpartikler det er på overflaten, er dette et godt første steg.

2. Tilsett litt rent vann

Vann gjør susen! I stedet for å satse på andre rengjøringsmidler og risikere skade på kledningen grunnet kjemikalier som krasjer, tilsett litt vann. Vannet skal være helt rent. Vann er et mye sikrere alternativ enn rengjøringsmidler som inneholder kjemikalier som gjør mer vondt enn godt for selve metallet, men som også kan ødelegge annet belegg som er satt over selve metallet.

For opptatt til å kunne rense kledningen selv?

Er du for opptatt til å kunne rense kledningen eller andre deler av bygningen selv? Kanskje du skal vurdere å ansette noen til å gjøre jobben for deg?

Vi stiller gjerne opp! Storbyrenhold AS tilbyr fasaderenhold i Oslo og disponerer en lift som går opp til 44 meter. Kontakt oss for en uforpliktende samtale om hva vi kan hjelpe deg med.

Hvorfor burde du ansette et renholdsfirma til kontoret i Oslo?

Hvorfor burde du ansette et renholdsfirma til kontoret?

I Oslo er bedrifters kontorer ganske travle og godt renhold er høyst nødvendig. Kontoret er et sted hvor de ansatte så klart jobber og sosialiserer med andre, de vil derfor trenge et sted som er rent og pent. Allikevel er det noen bedrifter som klør seg i hodet over om det egentlig er verdt kostnadene å investere i et renholdsfirma. Vi vil gi deg 4 gode grunner til hvorfor bedriften burde ansette et renholdsfirma i Oslo:

1. De gir profesjonelt renhold!

Renholdsfirmaet er profesjonelle på rengjøring! De ansatte i renholdsfirmaet er lært opp i hvordan de skal rengjøre på best mulig måte, på en effektiv måte. Folkene du har ansatt i din bedrift ble vel ikke ansatt fordi de kunne vaske? Nei, nettopp, du ansatte de for jobben de gjør, ikke for å vaske.

2. Firmaet deres ser mer profesjonelt ut

Hvordan ting ser ut og oppleves har en god del å si for førsteinntrykket til kunder som besøker kontoret. Hvis kontoret ser rotete og skittent ut, med støv på bordene og flekker overalt, vil det mest sannsynlig få kundene til å tro at firmaet ikke er så seriøst.

Hvis kontoret ser rent ut, lukter rent og er rent, vil kunder oppfatte dere som profesjonelle og ryddige mennesker.

Et renholdsfirma vil sørge for at kontoret ser profesjonelt og positivt ut til en hver tid.

3. Mindre sykefravær

Bakterier finnes overalt, spesielt hvis alt ikke er helt rent. Er kontoret mer eller mindre skittent, vil det oppstå flere bakterier, og de ansatte blir lettere syke. Hvis ansatte er syke, vil arbeidet ta lengre tid, som fører til mindre produktivitet.

Renslige omgivelser påvirker helsen mye, så mye at de ansatte blir sjeldnere syke, og de blir i tillegg mye gladere!

4. De ansatte blir lykkeligere

Som nevnt i punktet over, vil et renslig kontor påvirke helsen deres, men også humøret. For en ansatt er det viktig å bli ivaretatt, og det er viktig å føle at firmaet ønsker at de skal ha det bra. Blir det renere rundt dem, blir helsa bedre, humøret blir bedre og sjansen for at de vurderer å bytte jobb blir mindre.

Er man lykkelig på arbeidsplassen og trives, så tenker de ikke tanken om å si opp eller bytte jobb en eneste gang.

Er dere en Oslo-bedrift som trenger renhold på arbeidsplassen? Kontakt oss gjerne!

Rengjøring av fliser

Rengjøring av fliser

Mange vil gjerne at flisene skal se bra ut, men bruk av noen rengjøringsmidler gjør flisene mer fettete og enda mer skitne enn de var fra før. Det kan være flere grunner til at flisene ikke blir skikkelig rene, men bruk av feil type vaskemiddel er dessverre en av de mest vanlige og åpenbare.

Når du skal vaske flisene, holder det ikke å bytte skittent grønnsåpevann til rent grønnsåpevann. Grønnsåpe lukter veldig rent, men har det noe på fliser å gjøre? Nei. Å vaske fliser med et såpeprodukt som ikke er tilpasset flisene dine, vil etterlate et fettlag på flisene, og blir enda mer skitne og flekkete når de har tørket etter vask.

pH-nøytral såpe er både viktig og riktig

Uansett hvilken type fliser du har, må de vaskes med et egnet vaskemiddel. Er flisene vasket med feil rengjøringsmiddel, skal de vaskes over på nytt med kun helt rent vann. Så kan du bruke riktig vaskemiddel på flisene før du vasker de en gang til. Riktig vaskemiddel er et middel med en nøytral pH-verdi.

For en hovedrengjøring kan man bruke et alkalisk middel, som fjerner såpe, fett, matrester og lignende.

Før du anvender et vaskemiddel, les innholdsfortegnelsen. Er det nøytral pH, kan det trygt brukes på flisene. En nøytral pH vil si pH 7, eller en svakt alkalisk pH, som pH 9. I tillegg bør de være fluorfrie.

Rengjøringsmidlene skal brukes og fortynnes etter leverandørens anbefalninger.

Ikke bruk andre husholdningsartikler

De eneste produktene som burde brukes på fliser er produkter som er spesialtilpasset flisene. Du skal ikke bruke husholdningsartikler som f.eks. eddik. Eddik virker som syre og vil ødelegge sementen i fugemassen.

Rene og pene fliser med riktig flisvask

Det som gjenstår etter at du har fått tak i riktig vaskemiddel, og har blandet det som vist på produktet, er å finne og bruke den riktige teknikken for rene og pene fliser.

Dette bør unngås:

  • Påføring av et konsentrert rengjøringsmiddel
  • Påføring av rengjøringsmiddel på tørre fuger
  • Å la rengjøringsmiddelet ligge over lengre tid på fugene

Rengjøringen av flisene bør skje i to trinn, som kan følges slavisk. Første trinnet er å bruke et svakt basisk middel med pH på litt over 7 for fettfjerning, og andre trinn bør det brukes et svakt surt middel med pH på litt under 7, for å fjerne kalk.

Rengjøringen skal utføres med en myk børste eller klut. Har du glaserte fliser? Da skal de rengjøres med nøytrale rengjøringsmidler før overflaten deretter skylles og tørkes godt. Er overflatene sklisikre kan man med fordel la rengjøringsmiddelet virke en stund før dette også skylles av og tørkes godt.

Når det gjelder naturstein, har vi et eget innlegg om det her.

En enkel guide for gulvvask til deg!

En enkel guide for gulvvask til deg!

Et gulv skal tåle mye og være godt å gå på, og hvilket gulv du ønsker i hjemmet ditt, bestemmer også hvordan det skal vedlikeholdes framover. Vi skal gi deg en enkel guide på gulvvask for tregulv, parkett, keramiske fliser og laminat, og forklarer rengjøring og vedlikehold.

Tregulv

Vi skal starte med gulvvask for tregulv. Tre er et rent naturmateriale.

Hvordan rengjøre?

Et tregulv må aldri være gjennomvåt når det vaskes, da vannet trenger ned i sprekkene i treet og skader både treverket og dets overflate. For daglig renhold kan man bruke en tørrmopp. Men, en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann kan brukes når treet er blitt skittent eller du bare ønsker å freshe det opp litt. Om det er flekker kun noen steder kan det også brukes moppespray. Du sprayer der flekkene er og går over med mikrofibermoppen.

Hva med vedlikehold?

Er tregulvet oljet og har vanlig slitasje kan man regne med å måtte legge et nytt, tynt lag med olje hvert tredje eller fjerde år. Er gulvet lakkert? Da trenger det ikke å lakkeres på nytt før om 10-15 år. Om gulvet er malt, kan det ha litt kortere varighet.

Parkett

Parkett er laget av sammenpresset tre som er lagt i flere lag. Parketten kommer i mange ulike tresorter.

Hvordan rengjøre?

Leverandørende anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig, på både oljet og lakkert parkett. Her er derfor tørrmoppen igjen svært egnet også for parkett. Du kan først bruke tørrmoppen for å fjerne overflatestøv. Deretter en mikrofibermopp som du vrir om godt i grønnsåpevann, eller moppespray.

Hva med vedlikehold?

Du kan bruke en lakk-refresher som gir parketten en bedre glans, men etter 10-15 års bruk er det behov for å slipe ned parketten og lakkere på nytt. Prosessen kan gjentas flere ganger og ha et fint gulv i årevis.

Keramiske fliser

Dette er fliser av brent leire og de kan også være glaserte. De glaserte flisene er slitesterke og derfor også lette å rengjøre.

Hvordan rengjøre?

Bruk en mikrofibermopp som er tilpasset fliser for å vaske gulvet. Grunnet at det er fliser, kan du spraye med for eksempel baderomspray, så kan du vaske over med en våt klut etter noen minutter. Har du vanskelig kalkbelegg på flisene? Bruk en børste og svamp.

Er flisene av marmor? Da anbefales det skurekrem, skrubb forsiktig og skyll med varmt vann etterpå.

Er flisene glasert? Da kan du bruke et syntetisk vaskemiddel.

Om flisene er uglaserte kan det brukes grønnsåpevann eller spesialprodukter fra jernvarehandelen.

Hva med vedlikehold?

Hvis flisene er uglaserte, trenger de en olje- eller vokshinne for å forbli pene.

Laminat

Laminat er et rimelig og slitesterkt alternativ, da det ofte består av lag av plast som er tykt og slitesterkt. Plastlaget er over mønstre på et underlag av plater laget av fibertre, eller ekte tre.

Hvordan rengjøre?

Du kan bruke et syntetisk vaskemiddel eller grønnsåpe på både høytrykks- og direktelaminat. Muligheten for at støv og skitt skal feste seg på den harde overflaten, er liten. Derfor er gulvet lett å rengjøre, og det er godt nok å bruke en tørrmopp. Eventuelle flekker kan fjernes med en fuktig mikrofibermopp, eller mikrofibermopp og moppespray.

Hva med vedlikehold?

Laminat kan hverken slipes, bones eller lakkeres når det er blitt slitt, slik som parkett. Bruk filtknotter på alle møbelben og unngå å dra tunge møbler og lignende over gulvet, da det er viktig å skåne gulvet.

Den beste rutine-guiden for husvask!

Den beste rutine-guiden for husvask!

Er det lurt å skape gode rutiner for husvask? Ja. Så hva bør vi egentlig vaske hver dag, hver uke eller et par ganger i året?

De aller fleste blir ikke overlykkelige av tanken på husvask, og det er mye som er morsommere enn å vaske. Men, det er lite som er deiligere enn å ha et rent hus.

Det skal heldigvis mye til for at et hus blir skadelig skittent, så man trenger ingen streng pekefinger her. Det eneste som kan bli litt skadelig er kjøkkenet, hvor man kan få matforgiftning av bakterier. Har noen i huset influensa, omgangssyken eller lignende burde man være nøyere med vasking av bad, dørhåndtak og så videre.

Ingen fasit!

Om husvask er et problem for familien hvor det er en uenighet, er det ikke denne artikkelen dere skal lese først. Det er nemlig ingen fasit for alle.

Dette bør vaskes daglig

Med mindre du foretrekker å ta en stor sjau hver vår og høst og én vaskedag i måneden, kan du like gjerne stykke opp oppgavene og ta litt hver dag eller uke, hvis det er ønskelig.

Det viktigste er at det er hygienisk rent på kjøkkenet. Dette innebærer å vaske over kjøkkenbenken, komfyren og andre områder dere eventuelt lager mat.

Har noen fått influensa, omgangssyke eller lignende, bør det jo – som tidligere nevnt – vaskes over badet og de mest brukte dørhåndtakene i huset.

Bør vaskes ukentlig

Det er ingen hemmelighet at det danner seg en del smuss i løpet av en uke, som er lurt å gå over.

Vask over badet og toalettet. Støvsug gulv og tepper, og over sofaen.

På kjøkkenet vil de fleste ha vasket litt allerede, ved å fjerne flekker etter matlaging, smuler og lignende. Hvis ikke, skal dette vaskes en gang i uken. Det er også en fordel å vaske de stedene som ikke er like synlig skitne, som under kjøkkenbordet.

Bør vaskes månedlig

Månedlig bør det vaskes mer grundig.

Småtepper og filleryer skal vaskes eller bankes, og støvsug under og mellom sofaputer for å få vekk smuler og hår. Kjøleskapet og stekeovnen skal også rengjøres. Håndtakene på dører, skap og skuffer må også rengjøres. I enkelte rom er dette steder du berører ofte, selv om de allikevel er lette å glemme.

Vinduskarmer, hyller og lignende har også godt av en omgang med støvkluten eller -kosten. De fleste bør også vaske kjøkkenvifta omtrent en gang i måneden, kanskje oftere hvis stekepannen blir mye brukt og dere har en litt dårlig vifte.
Moderne kjøkkenvifter kan gjerne tas ut og legges i vann med Zalo, eller en blanding av Zalo og Salmi. Mange vifter tåler også en runde i oppvaskmaskinen.

Kaffetrakteren burde renses minst en gang i måneden, for bedre smak.

Det som bør vaskes et par ganger i året

Dere kan kalle det for vår- og høstrengjøringen, eller om dere vasker sommer og vinter, men dere burde fortsatt vaske et par ganger årlig.

Ta ut alle kjelene og ta en ordentlig vask i skapet. Gjør gjerne det samme med de andre skapene på kjøkkenet og badet. I samme slengen kan dere også se over penserviset og andre ting som ikke brukes så ofte. Det kan jo være at de også trenger en vask?

Det faller en helt naturlig å vaske dyner og puter når dere bytter fra sommer- til vinterdyne, og ta gjerne av trekket på overmadrassen også.

Det er også fint å gå over sofaen og stolene med en tekstilrens, for det er nok en stor, synlig forskjell etterpå.

Det kan også være lurt å ta ut bøkene i bokhylla for å vaske hele bokhyllen en gang i halvåret. Slik kan dere unngå den støvete lukten av gammelt bibliotek.

Fantastisk effektiv vårrengjøring!

Fantastisk effektiv vårrengjøring!

Det er (snart) vår! Hva betyr det? At det er på tide å vaske de skitne vinduene og få jagd alle hybelkaninene ut av huset. Men, hvor skal man starte?

Rydd først!

Bud nummer én er jo så klart å rydde. Det er også en god unnskyldning for å bli kvitt ting man ikke trenger lenger. Dette gjelder utbrente stearinlys, visne blomster, ødelagte klær og annet som kan kastes. Er det klær man ikke trenger eller som ikke passer barna lenger, men som er hele, kan det samles og kastes i UFF-konteinere eller levere det til bruktbutikker som Fretex, eller så er det en flott mulighet til å delta på lokale loppemarkeder som arrangeres når det blir vår. Er det yngre barn i familien eller andre familiemedlemmer som liker å arve ting, er dette også en flott mulighet for gjenbruk, både for klær og andre gjenstander.

Åpne vinduene, luft huset

Hvis været tillater det, kan vinduene åpnes og frisk luft kan slippes inn. Legg løse tepper, pledd og puter ut på verandaen eller terrassen (eller ut vinduet hvis man hverken har veranda eller terrasse), og gjerne på et tørkestativ. Se over om noe av dette trenger en runde i vaskemaskinen. Bank godt for å få vekk støv som kan ha samlet seg gjennom vintermånedene fram til våren.

Støvtørking

Hvis du ønsker deg et godt inneklima er det viktig å tørke støv av vegger og tak. Bruk et moppestativ med tørr mikrofibermopp eller engangstørrmopp.

Tørk støv over alle flater i huset, spesielt de utilgjengelige stedene. Gå over skapdørene på for eksempel badet eller kjøkkenet, først med en støvklut før du så fjerner flekker med en rengjøringsspray eller klut. Deretter tar du en omgang med støvkluten på bokhyller, lamper og pynteting. Ta ut bøkene fra bokhyllen og støvsug dem fort med børstemunnstykket på støvsugeren med en myk børste.

Gå over lister, glass og rammer med støvsuger, tørrmopp eller mikrofiberklut. Avslutt støvtørkingen med å sveipe over gulvet med en tørrmopp. Støvsug vegg-til-vegg-tepper og vask over eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut.

Vindusvask

Når det blir vår, blir det enklere å se hvor skitten vinduene kan være. Begynn å vaske over vinduet med en klut eller forvasker fuktet i vindusvaskevann. Dette løsner skittet. Fjern deretter væsken med en nal. Tørk langs kantene til slutt med en tørr mikrofiberklut.

Du kan lese mer om vindusvasken her.

Kjøkkenrengjøring

Kjøkkenet, er sammen med badet det rommet i boligen som det er ekstra å viktig å gjøre ordentlig rent. Selv om ting blomstrer når det blir vår, er det ingen som ønsker oppblomstring av uønskede bakterier.

Tørk først støv av alle flater. Siden det er mye matos i rommet, blir det gjerne fettlag liggende på overflater som ikke brukes daglig og som ikke er så lett å nå med kjøkkenkluten, for eksempel toppen av kjøleskapet. Bruk en blanding av varmt vann, oppvaskmiddel og en skvett salmiakk. Gni med en svamp og tørk over med en mikrofiberklut etterpå.

Trekk frem kjøleskapet og komfyren og støvtørk gulv og vegger bak hvitevarene. Flekker og smuss fjernes med en fuktig mikrofiberklut og rengjøringsspray. Gi både komfyren og kjøleskapet en omgang med en fuktig mikrofiberklut på utsiden.

Hygienisk rent på badet ditt

Når det gjelder badet, kan det lønne seg å sette av ekstra tid til rengjøringen. Tørk over tørre flater med en støvklut her også. Deretter går du over vask, dusj/badekar og toalettets utside med baderomsspray og svamp. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå.

Når det gjelder toalettet, kan du lese hvordan du effektivt kan vaske toalettet ditt her.

For rengjøring av speil, kan du lese mer her.

Tommelfingerregler for effektiv vårrengjøring

Hvis denne listen blir litt mye å huske på, har du her noen enkle tommelfingerregler:

  • Rydd bort tingene som ikke trengs lenger. Start med dette.
  • Luft puter, tepper og pledd ute, og gå over for å sjekke om noe må vaskes.
  • Tørk støv med en tørrmopp eller mikrofiberklut, støvsug bøker o.l med et mykt børstemunnstykke.
  • Vask vinduer og avslutt med en nal og mikrofiberklut.
  • Badet og kjøkkenet er rommene som samler flest bakterier, så være nøye og vask de områdene som brukes mest.
Effektiv vask av toalettet

Effektiv vask av toalettet

Er det noen som syns at det er gøy å vaske toalettet? Finnes det noen som blir overlykkelige av å få beskjed om vaske toalettet? Neppe. De fleste syns at det å vaske toalettet er veldig kjedelig og kjipt. Derfor er det desto viktigere å gjøre det grundig og riktig. I dette innlegget gir vi deg en enkel guide på hvordan du skal vaske toalettet effektivt.

Rengjøring av toalettet utvendig

Innsiden av toalettet har nødvendigvis en del bakterier, så derfor er det lurest å starte utvendig. Om det er en god stund siden sist, fjern støvet til å begynne med. Bruk aller helst en støvmagnet, da støvet kan klebe seg sammen om det brukes en våt klut.

For å fjerne skitt som er vanskelig å fjerne fra utsiden av toalettet, kan man spraye med litt Klorin. Sprayen må bare ikke treffe gulvet eller flisveggen. Den skal heller ikke blandes med andre produkter.

Husk også å vaske selve do-knappen! Mange glemmer å vaske den, men den blir jo tatt på flere ganger om dagen, så den er det veldig viktig å vaske. Her kan du også tørke av støvet først, så kan du gå over med en klut eller wipe.

Innvendig vask av toalettet

For denne vasken kan du selv velge om du vil fylle opp en vaskebøtte eller ikke. Du kan også like greit bruke wipes for hele jobben.

Hvis du bruker wipes, er det samme hvilken rekkefølge du vasker i, bare du bytter wipes for hver oppgave. Bruker du klut, bør du vaske i riktig rekkefølge.

Hell litt rengjøringsmiddel i skåla og la det virke litt. Mens det virker, begynner du på lokket og andre mindre «ekle» steder. Så kan du vaske setet og under setet.
Når du er ferdig, har nok rengjøringsmiddelet virket lenge nok. Da kan du vaske nedi do med toalettbørsten. Skulle det være noen flekker som ikke går bort, hell på litt skurekrem. Husk å også vaske skikkelig oppunder kantene av toalettet. Trekk opp så du får skylt vekk både restene og vaskemiddelet.

Skulle du ha svært god tid, kan du også vaske nedi toalettet med eddik. Da heller du litt 7% eddik i toalettet og lar det virke i et par-tre timer før du trekker opp.

Slik vasker du toalettbørsten

Mange kjøper heller en ny toalettbørste enn å vaske den. Men det er faktisk mulig å få dobørsten ren uten å gå i bakken av tanken på hva du driver med – og på den måten spare miljøet lite grann.

Da går du frem på følgende måte:
Sett toalettbørsten i spenn under toalettsetet med busten over toalettskålen. Spray busten med Klorin rengjøringsspray og la det virke litt. Så holder du bare børsten nedi toalettet og trekker opp, slik at både skitt og Klorin skylles bort. Enkelt og greit!

Etterpå kan du belønne deg selv med å spraye godlukt, sette fram duftpinner eller tenne et duftlys. Så kan du gi deg selv en klapp på skulderen og glede deg over at det er ferdig.